Dit is Pré Wonen
Pré Wonen werkt binnen de kaders gesteld door wet- en regelgeving, statuten, reglementen en de Governancecode Woningcorporaties. Dit vormt de formele basis voor de taken en verantwoordelijkheden van de RvC en het bestuur. Als corporatie handelen wij in het belang van de volkshuisvesting en dragen wij naar redelijkheid bij aan de uitvoering van het gemeentelijk volkshuisvestingsbeleid. In de gemeenten Beverwijk, Bloemendaal, Haarlem, Heemskerk, Heemstede en Zandvoort leveren we onze maatschappelijke bijdragen.
Meerjarenstrategie 2025 t/m 2028
Voor de totstandkoming van de nieuwe Meerjarenstrategie voerden wij veel gesprekken met onze belanghebbenden. Zo spraken wij met huurders, gemeenten, collega-corporaties en sociale partners. Wij vroegen hoe zij tegen ons aankijken en wat zij van ons verwachten in de komende jaren. Zonder uitzondering werd gevraagd om meer woningen. De roep om gezamenlijk en met open vizier aan vitale wijken te werken kwam duidelijk naar voren.
Uiteraard spraken we ook met onze medewerkers, een Raad van Advies, de Ondernemingsraad en de Raad van Commissarissen. Met hen spraken we over nieuwe woningen die er ondanks de bouw(on)mogelijkheden moeten komen, en dat we daarbij oog houden voor betaalbaarheid. Ook lagen accenten op de verbetering van de dienstverlening aan huurders en het doorontwikkelen van de organisatie.
Na de zomer legden we de Meerjarenstrategie voor aan de huurdersorganisaties. Op basis van hun adviezen brachten we enkele accenten aan, waardoor zij eind september de nieuwe strategie goedkeurden. De strategie tot en met 2028 is een stap op een veel langere weg. Het kost tijd om woningen en wijken op te bouwen en goed te houden. Daarom zetten we een stip op de horizon en bepaalden we onze koers naar 2040.
Onze missie
Iedereen in Nederland heeft het recht om goed te wonen. Daarom zorgen wij in de regio IJmond en Zuid-Kennemerland voor goede, duurzame en betaalbare huurwoningen voor mensen die dat nodig hebben. Ook dragen we bij aan de vitaliteit van de wijken waar onze huurders wonen. Dit doen we samen met onze partners in de regio. Bij dit alles zorgen we ervoor dat Pré Wonen financieel gezond blijft. En hebben we aandacht voor het fysieke en mentale welzijn van onze medewerkers. Een fijn thuis voor onze huurders, nu en in de toekomst. Daar gaan we voor!
Onze kernwaarden zijn het kompas voor hoe we ons werk doen. We zijn dienend in onze bijdragen aan een fijn thuis voor onze huurders. Hierin zoeken we nadrukkelijk de verbinding met collega’s, huurders en partners. We zijn duidelijk in onze keuzes en ambities en voelen ons daar verantwoordelijk voor. Wij opereren daadkrachtig om ons doel te bereiken. Daar mag u ons aan houden!
Nu de Meerjarenstrategie is vastgesteld, kijken we terug op een zorgvuldig en transparant proces. Met deze strategie geven we verder invulling aan onze maatschappelijke doelen met de financiële continuïteit van de organisatie als randvoorwaarde.
Goed bestuur
Pré Wonen vindt goed bestuur (corporate governance) van groot belang. Als woningcorporatie hebben wij de maatschappelijke taak om te zorgen voor woningen voor mensen met een laag inkomen en voor mensen die om andere redenen moeilijk passende huisvesting kunnen vinden. Als een goed rentmeester beheren we de financiële middelen door een transparante inrichting van de organisatie, goed Bestuur en effectief toezicht. Wij werken integer, beperken de risico’s en verantwoorden ons over de activiteiten.
Governancestructuur
Stichting Pré Wonen is een toegelaten instelling op grond van de Woningwet. De stichting heeft een tweelaags besturingsmodel. Er is een Raad van Commissarissen (RvC) en Bestuur. Hun werkzaamheden zijn onder andere vastgelegd in de statuten en reglementen.
De bestuurder, mevrouw S.D. Franken, geeft direct leiding aan de Strategen, Concern Control en enkele stafafdelingen. De dagelijkse leiding lag in handen van 2 Directeuren. De 2 Directeuren gaven leiding aan 6 operationele afdelingen die door Managers worden aangestuurd.
In oktober 2024 is een organisatiewijziging ingezet. De wijzigingen zijn ingegeven door veranderingen in de organisatie, de complexiteit en de wens om efficiënter te kunnen opereren. Daarop heeft de Raad van Commissarissen besloten om het Bestuur uit te breiden tot een Raad van Bestuur (RvB) van 2 personen. De Directie is opgeheven waardoor de Managers direct onder verantwoordelijkheid komen van het Bestuur.
De werving voor een lid RvB is in het laatste kwartaal gestart op basis van een aangepaste profielschets. Per 1 januari 2025 is de heer M.H.J. Oomes benoemd als lid van de RvB. De huidige Bestuurder wordt per die datum de voorzitter van de RvB. De voorzitter stuurt de Strategen, Concern Control en enkele stafafdelingen aan, alsmede de afdelingen Wonen & Verhuur, Onderhoud en Concernzaken. De afdelingen Financiën, Vastgoedprojecten en Informatisering & Automatisering worden aangestuurd door het lid RvB.
De RvC houdt toezicht op het beleid van het Bestuur en de algemene gang van zaken binnen onze stichting. De RvC staat het Bestuur met raad terzijde en vervult de werkgeversrol van de bestuurder. De huidige RvC bestaat uit 5 leden waarvan 2 leden zijn benoemd op voordracht van de huurdersvertegenwoordiging. De zittingstermijn van de leden bedraagt 4 jaar met een maximum van 8 jaar. Eind 2024 moest Josette de Goede de RvC na 8 jaar verlaten. Pré Wonen heeft aan haar een zeer betrokken Commissaris gehad die altijd klaar stond met goede adviezen. Daarvoor onze dank.
Het rooster van aftreden is gepubliceerd op onze website. De RvC beschikt over een reglement en een profielschets voor de leden en de voorzitter. Ook deze documenten zijn te vinden op onze website.
De RvC benoemt de onafhankelijke accountant. De Concerncontroller rapporteert rechtstreeks aan het Bestuur en aan de Raad van Commissarissen en geeft gevraagd en ongevraagd advies. De RvC rapporteert in een eigen verslag over de samenstelling en de taakuitoefening.
Onze externe toezichthouders zijn de Autoriteit woningcorporaties (Aw) en het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). Zij beoordelen de risico's van corporaties op basis van een gezamenlijk beoordelingskader.
Governancecode
In de Governancecode Woningcorporaties staan principes en bepalingen voor goed bestuur, toezicht en transparantie. Als lid van Aedes houden wij ons aan de code. Eind 2024 is de nieuwe Governancecode voor woningcorporaties vastgesteld.
Wij beschikken niet over een apart beleggingsstatuut. In het treasurystatuut zijn de uitgangspunten en randvoorwaarden voor beleggingen opgenomen. Er is ook geen verbindingenstatuut. Wij kennen enkele verbonden ondernemingen. De kapitaaldeelname binnen die verbindingen is zeer beperkt. Vooralsnog zijn wij niet voornemens om nieuwe verbindingen aan te gaan. Daarom vinden wij een verbindingenstatuut vooralsnog niet noodzakelijk.
De Governancecode stelt eisen aan de contacten die Bestuur en Raad van Commissarissen hebben met belanghebbenden. Voor ons is overleg met belanghebbenden een vanzelfsprekendheid. Bestuur, management en medewerkers onderhouden talloze contacten met netwerkpartners en huurders.
In 2024 zijn 2 zaken ingediend bij de Commissie Governancecode Woningcorporaties. Een zaak is gegrond verklaard waarna Pré Wonen vervolgacties heeft ingezet. De zaak is inmiddels gesloten. De andere zaak loopt nog aangezien de Huurcommissie om een oordeel is gevraagd. Wij zien de afronding met vertrouwen tegemoet.
Bij een acquisitietraject is een commissaris buiten het overleg en de besluitvorming gehouden vanwege een commissarispositie bij een van de verkopende partijen. Hiermee is het risico op tegenstrijdige belangen gemitigeerd.
Compliance
Compliance is essentieel voor een goede en integere bedrijfsvoering en is daarom een verantwoordelijkheid van de gehele organisatie. Bestuur, management en de RvC vervullen een voorbeeldfunctie en zorgen voor inbedding in de dagelijkse (primaire)processen. De wijze van besluitvorming, verantwoording en rolverdeling ligt vast in statuten en reglementen.
Controle en monitoring van de risico’s en verbeteracties is een taak van het management. De Concerncontroller heeft een toetsende taak en geeft, gevraagd en ongevraagd, advies over compliance (risico’s). Zie daarvoor hoofdstuk 15. Zij zijn tevens het interne meldpunt rondom integriteit en bescherming van persoonsgegevens.
Vanuit onze visie op opdrachtgeverschap is in 2024 de delegatie van bevoegdheden en het inkoopbeleid, inclusief het beleid bij aanbestedingen, aangepast. Dit beleid onderschrijft de beginselen van aanbesteden, namelijk gelijke behandeling, objectiviteit, transparantie en proportionaliteit.
Op onze website is de ‘klokkenluidersregeling’ te vinden. Er zijn in 2024 geen meldingen gedaan. Het is ons niet bekend of bij het Meldpunt Integriteit Woningcorporaties van de Autoriteit woningcorporaties signalen over mogelijke fraude of zelfverrijking binnen onze organisatie zijn binnengekomen.
Woningcorporaties moeten zich elke 4 jaar laten visiteren. In 2022 is Pré Wonen voor het laatst gevisiteerd over de periode 2018-2021.
Integriteit
In overleg met de Ondernemingsraad is de gedragscode herijkt en gepubliceerd op de website. In de PréTalk (onze maandelijkse medewerkersbijeenkomst) is aandacht besteed aan integriteit (‘het juiste doen als niemand kijkt’). In afdelingsoverleggen worden dilemmadiscussies gevoerd.
Er heeft zich 1 integriteitskwestie voorgedaan met een medewerker die via een detacheerder was aangesteld. Er zijn maatregelen genomen via de detacheerder en de medewerker is niet meer actief voor Pré Wonen. Naar aanleiding van de handreiking integriteit 2024 van de Aw zijn aanvullende controles uitgevoerd waar geen onvolkomenheden uit naar voren zijn gekomen.