Personeel en organisatie

Personeel en organisatie

We vinden het belangrijk dat Pré Wonen een professionele organisatie is, waarin medewerkers zich prettig voelen. De afgelopen jaren werkten we hier hard aan. Dat zagen we in 2024 verzilverd in een lagere uitstroom en minder ziekteverzuim. Dit jaar zetten we de professionalisering van onze medewerkers en de organisatie door. Onderdeel daarvan is ook de continue aandacht voor de digitale processen en cybersecurity. Op al deze vlakken boekten we in 2024 goede resultaten, waarop we de komende jaren kunnen voortbouwen.

Professionalisering

Pré Wonen is een fijne organisatie om voor te werken. Er is veel aandacht voor interne samenwerking en het betrekken van medewerkers bij organisatieontwikkelingen. Zo kwam in 2024 de Meerjarenstrategie volledig ‘bottom-up’ tot stand: samen dachten we na over wat we de komende jaren gaan doen. Daardoor is er veel draagvlak voor de Meerjarenstrategie. Met gedeelde energie gaan we de enorme uitdaging aan waarop we ons met z’n allen vastlegden.

Kernwaarden

In onze Meerjarenstrategie beschreven we ook onze ambities op het gebied van de cultuur en het gedrag. Gezamenlijk zijn 3 kernwaarden benoemd, te weten: Dienend, Duidelijk en Daadkrachtig. Deze kernwaarden dienen als kompas voor ons gedrag. Ze helpen onze doelen te bereiken en tegelijkertijd op een prettige manier met elkaar samen te werken. In 2025 brengen we de kernwaarden verder tot leven.

Human Resources

Op 31 december 2024 had Pré Wonen 160 medewerkers in dienst. Dat is exclusief stagiaires. De lonen en salarissen ontwikkelden zich in 2024 als volgt:

Lonen en salarissen (x 1.000)

Begroting 2024

Realisatie 2024

Realisatie 2023

Totaal loon & salarissen

17.101

17.022

15.256

Salarissen

11.190

10.176

9.048

Sociale lasten

1.961

1.745

1.526

Pensioenen

1.287

1.151

1.150

Overige personeelslasten

1.502

1.237

1.318

Uitkeringen ziektewet

0

-100

-43

Totale loonkosten
(eigen personeel)

15.940

14.209

12.999

Tijdelijk personeel

1.161

2.813

2.257

In- en uitstroom personeel

Eind 2024 had Pre Wonen 160 medewerkers in dienst (2023: 151). We verwelkomden dit jaar in totaal 26 nieuwe medewerkers. 22 medewerkers zijn dit jaar uitgestroomd. Dat is minder dan de 27 mensen die in 2023 ons bedrijf verlieten. De komende jaren blijven we ons inzetten voor een fijn werkklimaat en een open cultuur.

We huurden in 2024 in totaal 26 mensen in (gemiddeld 24,2 fte). In 2023 waren dat er nog 39 met een gemiddelde van 17,3 fte. Redenen voor inhuur zijn tijdelijke uitbreiding in verband met een project, vervanging bij ziekte, maar ook inhuur door krapte op de arbeidsmarkt. De inhuur vanwege krapte op de arbeidsmarkt verklaart met name de hoger dan begrote kosten voor tijdelijk personeel. De moeilijk vervulbare vacatures zijn ook zichtbaar in de lager dan begrote salariskosten voor vast personeel.  

Arbeidsmarktstrategie en -campagne

Om in de huidige krappe arbeidsmarkt goed zichtbaar te zijn, ontwikkelden we een arbeidsmarktstrategie. Op basis daarvan lanceerden we in september 2024 een arbeidsmarktcampagne, bedoeld om makkelijker nieuwe medewerkers aan te trekken. De centrale boodschap van de campagne luidt: we zien harde skills als vereiste, maar vinden ook softe skills heel belangrijk; die zien we als ‘pré’. Aansluitend lanceerden we onze ‘Werken-bij’-website en zijn we actiever op sociale media. Ook plaatsten we testimonials van eigen medewerkers. De campagne was meteen succesvol: het aantal reacties op gangbare vacatures vertienvoudigde. We hebben een groot bereik en een hoge CTR (click through rate). Dat houdt in dat veel mensen op onze online advertenties klikken.

Opleiding

We vinden het belangrijk dat medewerkers zich kunnen ontwikkelen en investeren daarin. In 2024 bedroegen de opleidingskosten € 302.097. Daarmee benutten we dit jaar 74% van het opleidingsbudget. Inclusief het ILOB (loopbaanbudget), gaven we € 2.163 per medewerker uit aan opleidingen.

Ziekteverzuim

Het ziekteverzuim is gedaald: van een gemiddelde van 5,8% in 2023 naar een gemiddelde van 4,9% in 2024 en een verzuimfrequenties van 0,74 (2023:0,9). Het langdurig verzuim nam in 2024 af.

Vertrouwenspersonen

Medewerkers kunnen binnen Pré Wonen terecht bij 2 vertrouwenspersonen voor kwesties die te maken hebben met ongewenste omgangsvormen en integriteit. De vertrouwenspersonen bieden een luisterend oor, begeleiding en informatie en verkennen samen met de medewerker de verschillende opties en mogelijke vervolgacties.

In 2024 voerden zij 27 gesprekken met 13 medewerkers. Onderwerpen die aan de orde kwamen waren integriteit, pesten en manier van leidinggeven.

Professionalisering human resources

Ons personeelsbeleid is verder geprofessionaliseerd en we maakten in 2024 enkele belangrijke slagen:

  • Het Strategisch PersoneelsPlan (SPP) is opgezet en sluit aan op de nieuwe Meerjarenstrategie. Het SPP beschrijft hoe we onze organisatie kunnen klaarstomen voor de volkshuisvestelijke opgaven waarvoor we staan. Daarvoor inventariseerden we per afdeling welke vaardigheden en competenties hiervoor nodig zijn. Ook onderzochten we de mate van verandervermogen en veranderbereidheid bij onze medewerkers. Op basis van deze analyses leveren we in 2025 het SPP op.

  • In mei stapten we over naar een nieuwe arbodienst. De samenwerking verloopt nu naar tevredenheid.

  • De selectie en implementatie van een nieuw personeelsinformatiesysteem is afgerond. Het nieuwe systeem is gebruiksvriendelijk en biedt goede ondersteuning voor de salarisadministratie. In januari 2025 vindt de eerste verloning plaats.

Actualiseren beleid

In november 2024 leverden we de gedragscode op. Daarin zijn ook de integriteitscode en regels rondom agressie en geweld ondergebracht. De gedragscode biedt handreikingen rond ethisch gedrag en (on)gewenste omgangsvormen en draagt bij aan een veilig, gezond en prettig werkklimaat. Ook stelden we een calamiteitenplan voor de interne organisatie op. Hierin staat de BHV-organisatie beschreven en geven we richting aan hoe te handelen tijdens calamiteiten op het hoofdkantoor, de wijkkantoren en in de wijk en woning.

Facilitair

In 2024 werkten we verschillende scenario’s uit voor een nieuw mobiliteitsbeleid. Uitgangspunten voor dit nieuwe beleid zijn eerlijk, efficiënt, duidelijk en duurzaam. De toetsing op deze uitgangspunten is grotendeels voltooid. Op basis daarvan presenteren we begin 2025 een voorstel voor een nieuw mobiliteitsbeleid.

Communicatie

In 2024 droeg de afdeling Communicatie op de volgende manieren bij aan de verbetering van zowel de in- als externe communicatie:

  • In september lanceerden we de arbeidsmarktcampagne: zie ook onder Arbeidsmarktstrategie en -campagne.

  • In oktober lanceerden we de nieuwe huurdersapp Mijn Pré Wonen. In 2025 ontwikkelen we een campagne om de app verder te promoten. Ook stimuleren we huurders hun account voor Mijn Pré Wonen te activeren.

  • Vernieuwing van PréNet (het intranet van Pré Wonen).

  • Communicatie droeg actief bij aan de totstandkoming van de Meerjarenstrategie, onder meer in de vertaling naar heldere communicatiemiddelen, zoals een magazine, infographics en aansprekende teksten en beelden om de strategie te visualiseren.

  • In 2024 is groot ingezet op de PréTalk. Deze maandelijkse interne bijeenkomst is bedoeld om de interne samenwerking en onderlinge verbinding te bevorderen. Er is veel animo vanuit afdelingen om kennis te delen, onder meer door presentaties te geven. Medewerkers bezoeken de PréTalk goed en waarderen de bijeenkomst zeer.

  • De lancering van een corporate video over Pré Wonen. De video is een creatieve en visuele vertaling van wie we zijn als organisatie en waar we voor staan en gaan. We zetten de video in voor zowel corporate communicatie, interne communicatie als arbeidsmarktcommunicatie.

Informatie & Automatisering

Op het gebied van informatie en automatisering verzetten we in 2024 veel werk. Specifiek voor ons I&A-team kende dit jaar 2 hoogtepunten. De eerste is de verkenning van de ERP-markt. De uitvoering hiervan gaf het team veel nieuwe energie. Het tweede succes is de uitbreiding van ons team met 4 jonge talenten. Omdat veel medewerkers binnenkort met pensioen gaan, is de jonge aanwas extra belangrijk voor de continuïteit van het team en het behoud van kennis. Daarnaast bevestigt de nieuwe aanwas dat het werk leuk genoeg is om jonge mensen aan ons te binden.

Digitale strategie

Op dit gebied werkten we in 2024 aan meerjarige programma’s en projecten, waarvan we er dit jaar ook enkele afrondden. We benoemen hier de belangrijkste projecten:

Programma KOMPAS

Het programma KOMPAS is gericht op het verbeteren van de kwaliteit van onze data. Daardoor verlopen operationele processen substantieel beter en geautomatiseerd en wordt onze besluitvorming meer datagedreven. We startten het programma in 2024 met een 1-op-1-marktverkenning om te beoordelen of het programma ViewPoint nog bij ons past. We kozen voor een nieuw ERP en selecteren voor de zomer een nieuwe leverancier.

Onder het programma KOMPAS vallen meerdere projecten. We lichten hier de belangrijkste resultaten uit die we boekten in 2024:

  • We rondden het project Data van Project naar Onderhoud af. De huidige onderhoudsprocessen (dagelijks onderhoud, meerjarenonderhoudsplanning, planmatig onderhoud, contractonderhoud en mutatieonderhoud) zijn besproken en vastgelegd. Ook inventariseerden we de verbeterpunten.

  • We startten het project Proces Meester op. In dit project spreken we alle processen met de betrokkenen door. We documenteren ze, zodat we bij de latere ERP-implementatie precies weten hoe de processen eruit zien.

  • Voor de afdeling Huurincasso introduceerden we Mind2Pay. Met dit expertsysteem kunnen medewerkers beter zien bij welke huurder betalingsachterstanden kunnen ontstaan, waardoor zij huurders sneller kunnen helpen.

  • Ter ondersteuning van de afdeling Inkoop namen we het expertsysteem Corpomanager in gebruik. Corpomanager helpt de afdeling bij aanbestedingen. Daarmee borgen we het proces rondom aanbestedingen ook beter.

  • In het project Visie en architectuur legden we vast waaraan onze systemen moeten voldoen en welke richting we hierin op willen. Daarin stelden we onder meer de volgende doelen: we kennen 1 datawerkelijkheid; we houden alle data op 1 plek bij en halen het op 1 plek op; we nemen niet alles bij 1 leverancier af, maar zoeken naar het pakket dat het beste bij ons past. Die visie vormt de opmaat om het Kompas, dat in 2025 pas echt losgaat, te ondersteunen.

Project Digitaal Vergaderen

Het project Digitaal Vergaderen is bijna afgerond. We kozen voor werken met Decisions. Decisions maakt het vergaderen makkelijker omdat je erin samenwerkt. In 2025 gaan ook het Bestuur en de RvC hiermee vergaderen.

Project Continue Verbeteren met de PMC

We streven er voortdurend naar om meer grip op de projecten te krijgen. Dat doen we onder meer met de projectmethodiek PMC (ProjectMatig Creëren). Door met 1 projectmethodiek te werken is voor iedereen duidelijk wat er moet gebeuren, wat leidt tot een meer gestructureerd projectmanagement. De PMC-methodiek implementeerden we eerder al in onze organisatie. In 2025 werken we aan de verbetering van het gebruik van deze methodiek.

Pilot met Copilot

In 2024 is de pilot met Copilot afgerond en geëvalueerd. De pilot gaf ons inzicht in wat AI voor ons kan betekenen. Een deel van de evaluatie met de hardware loopt nog. We verwachten de definitieve resultaten begin 2025.

Cybersecurity

In 2024 waren we onverminderd alert in de bewaking van de digitale veiligheid, zowel van onze systemen en data, als van de huurders. Zij moeten ervan op aan kunnen dat ze veilig kunnen inloggen op het huurdersportaal en dat hun persoonlijke gegevens veilig zijn bij ons.

Ter verhoging van de security-awareness onder onze medewerkers voerden we elk kwartaal een test uit, zoals het versturen van phishingmails. Toch bleef het awarenessniveau van de organisatie eind 2024 steken op 41,2%. De doelscore van minder dan 20 (lagere score is beter) bleek te ambitieus. Een doelscore van 30 is reëler en daar zetten we komend jaar op in met onder andere klassikale sessies. Ook besteden we dan extra aandacht aan het veilig opslaan van wachtwoorden via een applicatie.

Het ICT-Calamiteitenplan is extern goed beoordeeld en in aansluiting daarop wordt begin 2025 een uitgebreide crisisoefening gehouden.

Microsoft Secure Score

De Microsoft Security Score geeft een goed beeld van de veiligheid van onze ICT-infrastructuur, omdat bijna alle cyberincidenten plaatsvinden via een gekaapte computer of laptop. De genomen maatregelen werpen hun vruchten af: we behaalden dit jaar een score van 88,23%. Dat is een flinke stijging ten opzichte van de score van 80,05% in 2023.