Samenwerken aan een fijn thuis

Samenwerken aan een fijn thuis

Pré Wonen is een organisatie die drijft op samenwerking. En daarin kijken we goed naar de omgeving waarin we werken. We redeneren van buiten naar binnen: wij bedenken niet wat goed is voor de mensen, maar de geluiden uit de omgeving zijn bepalend voor ons denken en doen. Op basis daarvan werken we - samen met de partijen om ons heen - aan een fijn thuis voor onze huurders.

In gesprek met partners en bewoners

Alleen samen met partners kunnen we onze huurders een fijn thuis bieden. In 2024 hadden we veel contact met onder andere de 6 gemeenten, gemeenteraden, politie en netwerkpartners in de zorg. Ook hebben we korte lijntjes met het welzijnswerk, zoals wijkteams, GGD- en GGZ-afdelingen, met ambulante begeleiders en bewindvoerders. We spreken vaak met actieve huurders, huurdersorganisaties, collega-corporaties, (schuld)hulpverlening, onderwijsinstellingen, verenigingen van eigenaren, leveranciers, ondernemers, ontwikkelaars, aannemers, het WSW, de Autoriteit woningcorporaties, advocaten en banken.

We investeerden met vaste partners in langdurige samenwerkingen en we gingen nieuwe samenwerkingsverbanden aan. Alleen samen kunnen we voldoende woningen realiseren, de grote verduurzamingsopgaven aan en mensen die dat nodig hebben de juiste hulp bieden. Daarbij houden we het belang van onze huidige en toekomstige huurders goed voor ogen.

Iedereen bij Pré Wonen zet zich elke dag vol passie in voor onze huurders. En 1 keer per jaar steken alle collega’s letterlijk de handen uit de mouwen. Tijdens onze jaarlijkse bedrijfsdag in juni is er geklust in tuinen, geschilderd, opgeruimd, gekookt en zijn er zelfs fietsen gebouwd.

Prestatieafspraken met gemeenten

Pré Wonen heeft bezit in 6 gemeenten in de regio IJmond en Zuid-Kennemerland. Met de lokale driehoek van huurdersorganisaties, gemeenten en collega-corporaties zijn meerjarige prestatieafspraken overeengekomen. 

 Gemeente

Looptijd woonvisie

Huidige prestatieafspraken 

Beverwijk-Heemskerk 

2025-2030 in ontwikkeling 

2022 t/m 2025 

Bloemendaal 

2023-2026 

2023 t/m 2026 

Haarlem 

2020-2030 Gemeentelijke uitvoeringsagenda 2021 t/m 2025 

2022 t/m 2025 

Heemstede 

2023-2027 

2024 t/m 2027 

Zandvoort 

2020-2025 

2022 t/m 2025 

Jaarafspraken

Naast meerjarige prestatieafspraken worden jaarafspraken gemaakt waarmee we concreter invulling geven aan de afspraken. In overleg met de andere partners wordt dan afgesproken om geen nieuwe biedingen te doen en in de jaarafspraken de wederkerigheid te zoeken. Wij zetten ons in om nieuwe prestatieafspraken concreter en wederkeriger te maken met voldoende ruimte om invulling te geven aan onze eigen ambities. Vanzelfsprekend worden de prestatieafspraken periodiek gemonitord. In bovenstaande tabel geven wij inzicht in de looptijd. Bijzonderheden worden daarna toegelicht.

Beverwijk-Heemskerk

De actuele jaarafspraken bestrijken de jaren 2024-2025. De gemeentelijke woonvisie is eind 2024 nog in ontwikkeling en daar hebben wij een inhoudelijke bijdrage aan geleverd. In 2025 wordt gewerkt aan nieuwe meerjarige prestatieafspraken.

Bloemendaal

In aansluiting op de meerjarige prestatieafspraken 2023-2026 zijn jaarafspraken overeengekomen voor 2023-2024. De afspraken worden gemonitord en parallel is gewerkt aan nieuwe afspraken voor 2025-2026.

Haarlem

De huidige prestatieafspraken lopen van 2022 tot en met 2025. In april 2023 is een addendum overeengekomen waarin enkele aanvullende afspraken zijn gemaakt over de inzet van de extra investeringsruimte die ontstond door de afschaffing van de verhuurdersheffing. De afspraken om de voorraad sociale huurwoningen te laten toenemen zijn herbevestigd, waarbij extra aandacht is gevraagd voor woningen in Haarlem West (‘reserve ongedeelde stad’) en de realisatie van woningen in de middenhuur en het uitfaseren van de woningen met een E-, F-, en G-label.

Er zijn geen jaarafspraken en de gemeente wil de huidige prestatieafspraken (tot en met 2025) met een jaar verlengen. De huidige afspraken worden gemonitord. Het is ons niet gelukt om 65% van de woningen toe te wijzen aan de primaire doelgroep. Daarentegen bedienden wij wel het grootste deel van de secundaire doelgroep. 

Heemstede

De prestatieafspraken 2024-2027 bevatten zowel meerjarige kaderafspraken als jaarafspraken voor 2024. Niet alle afspraken kunnen tegelijk worden gerealiseerd en daarom zijn de afspraken gezamenlijk geprioriteerd. Voor 2025 werken we aan een nieuwe jaaragenda.

Zandvoort

De prestatieafspraken met de gemeente Zandvoort en de huurdersorganisatie zijn afgesloten voor de periode 2022 tot en met 2025. In april 2023 is een addendum getekend waarin enkele aanvullende prestatieafspraken zijn gemaakt over de inzet van de extra investeringsruimte die is ontstaan door de afschaffing van de verhuurdersheffing. De meerjarige prestatieafspraken worden continu gemonitord.

Met de gemeente is afgesproken om de lopende afspraken te verlengen in afwachting van een nieuw gemeentelijk volkshuisvestingsprogramma.

Huurdersparticipatie

In onze optiek bestaat goede participatie in verschillende vormen en op verschillende momenten. Zo kennen we, naast de drie bewonerskernen, vele bewonerscommissies, projectcommissies en talloze actieve huurders die hun steentje bijdragen. In oktober zijn meer dan 100 actieve huurders op een ludieke wijze bedankt voor hun inzet om complexen en buurten net iets mooier te maken. De komende jaren willen wij verder kijken en de actieve huurders steunen en andere vormen van samenwerking opzoeken om in wijken het verschil te maken. Samen met partners en bewoners.

Huurdersorganisaties

Onze huurders hebben een belangrijke positie als het gaat om medezeggenschap. Dat staat in de Woningwet en in de Overlegwet. Pré Wonen werkt samen met 3 huurdersorganisaties: Bewonerskern IJmond, Bewonerskern Zuid-Kennemerland, HuurdersPlatform Zandvoort.

In 2024 vergaderden we 3 keer met de 3 huurdersorganisaties. Daarbij kwamen tal van onderwerpen aan bod die door de huurdersorganisaties of door ons werden ingebracht. Er is een toelichting gegeven op nieuwbouw, renovatie en onderhoudsprojecten. Ook is gesproken over de nieuwe aannemers, de algemene huurvoorwaarden en interne communicatie. Ook is meerdere keren gesproken over de brandveiligheid. Een onderwerp dat de huurders naar voren brachten. Samen met de brandweer maakten wij een plan van aanpak. We vervingen deuren, plaatsten rookmelders en organiseerden acties om algemene ruimten vrij te krijgen van spullen die de doorgang belemmeren. Zoals ieder jaar gaven wij een toelichting op de meerjarenbegroting en onze voorgenomen werkzaamheden; lastige materie die wij zo goed mogelijk proberen toe te lichten.

De volgende onderwerpen zijn formeel voorgelegd aan de 3 huurdersorganisaties:

  • Advies over jaarlijkse huurprijsaanpassingen

  • Advies over Meerjarenstrategie 2025 t/m 2028:

  • Advies over herijking huurbeleid

  • Aanvraag instemming doorbelasten loonkosten buurtbeheer in servicekosten

Participatie nieuwe stijl

In 2023 is een verkenning gestart om de bedrijfsbrede huurdersparticipatie te vernieuwen en toekomstbestendiger te maken zonder de lokale betrokkenheid te verliezen. Dit traject is samen met de 3 huurdersorganisaties en de Woonbond ingezet. Eind 2024 constateerden we gezamenlijk dat het hen, ondanks de inzet van een mediator, niet is gelukt om tot een gezamenlijk huurdersplatform te komen. 

Wij betreuren deze ontwikkeling want wij zien op alle fronten dat het steeds lastiger blijkt om huurders, en vooral jonge huurders, te motiveren om zich langjarig te binden aan een vereniging of stichting. Daarom werken we aan een voorstel om de participatie anders vorm te geven. Daarbij richten we ons niet alleen op de representativiteit en continuïteit, maar hebben we ook oog voor de lokale inzet om huurders te motiveren om mee te doen. In 2025 werken we samen met de huurdersvertegenwoordigingen verder aan dit voorstel.